Bu yazı altında son zamanlarda sıkça sorulan soruları cevaplamaya çalışacağım. Bir süredir atılan özel mesajlarda aynı sorulara cevap verdiğim için bir araya toplamanın iyi olacağını düşünüyorum. Zamanla bu yazı güncellenecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Elektronik sigara kullanmak istiyorum hangi modeli almalıyım?

Bu sorunun cevabını yeni başlayanlar için elektronik sigara önerileri başlığında güncel cihazlar ile bulabilirsiniz.

Neden şarj aleti kullanmalıyız?

Kullanmak zorunda olduğumuz pillerin plastik kılıfları dışında herhangi bir koruması bulunmadığı için ve şarj olurken çok fazla ısınmaları veya aşırı fazla şarj edilmeleri kötü sonuçlar doğurabileceği için şarj aletleri kullanılması gerekmektedir. Özellikle birden fazla pile sahip cihazlar pilleri genelde aynı oranda kullanmadığı için bir pil diğerinden daha fazla kullanılmış olabiliyor ve kullandığımız bir çok elektronik sigara modelleri pilleri aynı seviyeye kadar şarj etmemektedirler. Genellikle pillerden biri dolduğu zaman güvenlik açısından şarj etmeyi kesmektedir ve bu yüzden iki pil arasında fark oluşmaktadır. Bu fark zamanla çok fazla açılabilir ve pillerden birinin çok çabuk bitmesine neden olabilir. Bu durumda cihaz iki pile paylaştırdığı gücü bitmiş olan pile de vereceği için yine kötü bir sonuç ortaya çıkabilir.

Elektronik sigara hangi voltajda kullanılır?

Özellikle ülkemizde bu konuda çok fazla söylentiler dolanıyor. Kimileri 3.7 voltu geçme, kimileri ise sakın 4 volta yaklaşma gibi söylemlerde bulunuyorlar. Günümüz cihazlarında böyle bir kısıtlama bulunmamaktadır. Damak tadınıza göre cihazınızın desteklediği voltaja kadar yükseltebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bir iJust 2 kullanıcısı pili tamamen dolu bir şekilde kullanırken 4.2 volt ile ateşlemektedir veya seri halde bağlanmış mekanik modlarda herhangi bir ayar yapılamadığı için 8.4 volt ile ateşleme yapmaktadır. Günümüz cihazları yani regulated dediğimiz bu cihazlar pilden çekilen anlık akım ile bu gücü ayarlamaktadır ve ekranda her ne kadar 5 veya 6 volt yazsa da pilden aslında çekilen voltaj buna eş değildir. Atomizer ile pil arasındaki elektronik çip bu durumu kendisi ayarlamaktadır. Ayrıca iki veya üç pilli cihaz kullanıyorsanız bu konu hakkında hiç bir düşünceniz olmasın. Yalnız tek pilli cihazlarda mesela 6 volt ile ateşleme yaparken çok daha erken yetersiz batarya uyarısı alabilirsiniz.

Ne kadar sıklıkla coil değiştirmeli?

Aslında bunun cevabı çok basit yanık tadı almaya başladığınızda veya tadın azaldığını farkettiğiniz zaman coili değiştiriniz. Aynı zamanda markadan markaya bu durum farklılıklar göstermektedir.

Deck nedir?

Kendi sarımlarınızı yaparken tellerin takıldığı artı ve eksi uçlarının bulunduğu kısma denir.

Velocity Style Deck nedir?

Velocity Style DeckBir yılı aşkın süredir her geçen gün daha çok yaygınlaşan deck türüne denir. İlk olarak Velocity RDA ile kullanıldığı için adı böyle kalmıştır. Artı ve eksi olmak üzere iki adet posttan ve her post üzerinde bulunan iki delikten oluşur. Özellikle yeni başlayanlar için kullanımı çok kolaydır. Griffin, Avocado, Crius veya Gemini gibi modeller bu deck çeşidini kullanmaktadır.

Dry Burn nedir?

Dry burn kendi sarımınızı yaparken telin düzgün bir şekilde ısınıp ısınmadığını test etmek için pamuksuz bir şekilde ateşlenmesine denir. Nikel ve titanyum tellere bu işlem uygulanmaz. Diğer tellerde ise aşırıya kaçılmaması önerilmektedir. Düşük watt değerleri ile telin düzgün bir şekilde ısındığına emin olduktan sonra bırakılmalıdır.

Dry Hit nedir?

Dry hit ise kuru pamuk ile buharlamaya çalışınca veya beslemenin yetersiz olduğu durumlarda yanık tadı almanıza denir.

Yeni bir coil kullanmadan önce neler yapmalı?

Hazır coillere sahip tankları kullanmadan önce coilin içerisine ve besleme deliklerine 2-3 damla likit damlatılmalıdır. Daha sonra tank doldurulup 10 dakika gibi bir süre ateşlemeden beklenir. Coil kullanıma hazır olduğu zaman önerilen watt değerlerinin altında ateşleme yapılır ve zamanla istenilen değere kadar yavaş yavaş yükseltilir.

Sıcaklık kontrolü nedir?

Bu konu hakkında nedense özelden çok fazla soran oluyor. Bu konuyu burada ayrıntılı bir şekilde anlatmıştık.

Amper nasıl hesaplanır?

Amperin iki farklı hesaplama yöntemi bulunmaktadır. Birincisi elektronik çiplere sahip olan cihazlar için, ikincisi ise mekanik modlar içindir. Buharlab olarak daha çok yeni başlayanlara yönelik yazılar paylaştığımız ve mekanik modların sorumluluğu altına girmek istemediğimiz için sadece birinci yöntemi anlatacağız. Mekanik modlarda ohm değeri önemliyken çipli elektronik sigaralarda ohm değerinin ampere herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Bu değer tamamen kullandığınız watt ayarına ve pilinizin o anki voltajına göre hesaplanır. Watt değeri voltaja bölünerek amper değeri bulunur. En güvenli şekilde hesaplanması ise cihazınızın ateşleme yapmayı kestiği yani pilinizin bittiğini belirttiği voltaj değerine bölünür. Bu değer her cihaz için değişmektedir. Örnek vermek gerekirse 3.2 volt ile ateşleme yapmayı kesen bir mod kullanırken watt değerini 3.2’ye bölerek bulabilirsiniz.

75/3,2 = 23,4 Amper yapmaktadır ve bu sebepten dolayı günümüz cihazlarına her pil uygun değildir. Sadece önerilen piller kullanılmaldır ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız buraya bakmanızı tavsiye ederim.

Atomizer Short ne demek?

Genellikle RTA, RDA türlerini kullanan kullanıcıların başına gelmektedir. Eğer böyle bir uyarı alıyorsanız cihazınız kısa devre yapıyor olabilir. Bu durumda tellerinizin hiç bir yere temas etmediğine, vidaların düzgün bir şekilde sıkıştırıldığına emin olunuz. Eğer hazır coil kullanıyorsanız coilinizi düzgün bir şekilde yerleştirdiğinize dikkat ediniz. Ayrıca atomizerın ve cihazınızın bağlantı noktalarını temiz tutmaya özen gösteriniz.

Hangi sıcaklık değerinde kullanmalıyız?

Sıcaklık kontrolü ile buharlanırken sıcaklık tamamen damak tadınıza göre ayarlanmalıdır. Bu konuda herhangi bir kural bulunmamaktadır.

Hangi coil hangi watt aralığında kullanılır?

Her hazır coilin kullanım aralığı farklıdır ve malesef burada her coil için tek tek yazmamızın imkansız olacağı için her zaman coilin üstünde yazılanlara dikkat ediniz. Bir çok coilin üstünde tavsiye edilen watt değerleri yazmaktadır. Eğer herhangi bir bilgi bulamadıysanız bu yazı altında sorabilirsiniz.

Rezistans sürekli değişiyor sebebi nedir?

Eğer sıcaklık kontrolünde nikel, titanyum veya paslanmaz çelik tel kullanıyorsanız bu durum normaldir. Sıcaklık tellerin direncinin değişmesi ile hesaplanmaktadır. Eğer sıcaklık kontrolü dışında kullanıyorsanız ve sarımınızı kendiniz yaptıysanız vidaların iyice sıkıştırıldığından ve telin herhangi bir yere temas etmediğinden emin olunuz.

Styled ve Authentic arasındaki farklar nedir?

Genellikle yurtdışından alışveriş yaparken karşınıza çıkan bu terimler ürünlerin orijinal olup olmadığını gösterir. Styled, klon diye tabir ettiğimiz orijinal olmayan farklı üreticiler tarafından üretilmiş ürünlere denir. Sadece tek bir çeşit klon bulunmamaktadır. Bir klon çok kötü iken bir diğeri ise orijinal üründen bile daha iyi olabilir. Authentic ise orijinal ürün demektir. Özellikle Fasttech bu konuda güvenilir bir şekilde ayrım yapmaktadır.

Subohm nedir?

1 ohm değerinin altında olan ohm değerlerine denilmektedir.

Hot Leg ne demek?

Yeni bir sarım yaptığınız zaman özellikle tellerin bir birine temas ettiği sarımlarda sadece bacaklarının ısınmasına denilmektedir. Bu durumu önlemek için seramik uçlu bir cımbız yardımı ile sarıma müdahele etmeniz gerekmektedir. Aşağıda gördüğünüz üzere sarımın kendisi değil sadece bacakları ısınmaktadır. Eğer bir sarıma gerekli işlem yapılmaz ise pamuğun yanmasına veya hatta telin kopmasına neden olacaktır.

Hot Leg ne demek?

Neden cihazım sürekli Watt veya Power moduna dönüyor?

Bu sorunun cevabını  Sıcaklık Kontrolü hakkındaki yazımızda bulabilirsiniz.

Elektronik Sigara siparişi vermek istiyorum ama gümrükte takılır mı?

Ülkemizde sebebi bilinmeyen ve malesef sorgusuz sualsiz bir şekilde elektronik sigara satışı yasaklanmıştır ve bundan dolayı yurtdışından verilen siparişler gümrük tarafından satıcıya geri gönderilebilir. Bu sebepten dolayı eğer olurda paketiniz gümrük tarafından geri gönderilirse para iadesi yapan mağazaları tercih ediyoruz ve sayfamızda sürekli olarak sizleri bilgilendiriyoruz. Son olarak Aliexpress hakkındaki bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Sipariş verirken gözünüz kormasın çünkü ülkemizde elektronik sigara kullanıcıların yüzde doksanı aynı şekilde çinden sipariş vermektedir ve gümrükte takılma ihtimali bazı sitelerde abartıldığı kadar değildir.

Eğer aklınıza takılan bir yer veya başka sorularınız varsa lütfen yorumlarda sorunuz.