Elektronik sigara kabaca iki parçadan oluşmaktadır. Bunlardan biri tank iken diğeri mod dediğimiz pili taşıyan ve tanka gerekli gücü veren kısımdır. Peki tank seçiminde çok dikkatli davranırken neden pil konusuna aynı önemi vermiyoruz?

Yanlış bir tank seçiminde başımıza gelebilecek en kötü şey beklentilerimizin altında performans vermesi olur. Peki ya yanlış pil seçiminde neler olur? Pil konusunda yapılan yanlış seçimler cihazınıza ve en önemlisi size büyük zararlar verebilir ve bu yüzden bir elektronik sigara kullanmaya başlamadan önce hangi pilleri kullanacağınıza karar vermeniz çok büyük bir önem taşımaktadır.

Yazı biraz uzun süreceği için konuya tam giriş yapmadan önce bir uyarıda bulunmak istiyorum. Asla ve asla laptop veya powerbank bataryalarını çıkararak elektronik sigaralarınızda kullanmayınız. Nedenini öğrenmek istiyorsanız yazının devamını okumanızı tavsiye ederim.

Elektronik sigara için pil seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Henüz pilin kapasitesine karar vermeden önce hangi marka pili alacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Şu an için önerilebilecek sadece 3 tane marka bulunmaktadır. Samsung, LG ve Sony markalarından başka marka pil almamanızı tavsiye ediyorum. Özellikle Efest, Ultrafire vb. markalardan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekiyor. Zaten içinde “fire” kelimesi geçen bir pil markasından nasıl bir beklentimiz olabilir? Bu sözünü ettiğim markalar aslında pil üretimi yapmıyorlar sadece başka markaların pillerini alıp kendi etiketlerini yapıştırarak çok yanlış bilgilerle piyasaya sürüyorlar. Etiketin üzerinde yazan bilgiler kesinlikle gerçekle örtüşmüyor.


Almamız gereken markaları öğrendikten sonra dikkat etmemiz gereken diğer bir şey ise bu markaların hangi pillerini almamız gerektiğidir. Her Samsung veya LG pil elektronik sigara kullanımına uygun değildir. Her pilin kendine has özellikleri bulunmaktadır.

Pil seçerken en önemli unsur bir pilin sağlayabildiği anlık akımdır (A). Günümüz cihazları ve kullanım şartları göz önüne alındığında bu değerin en az 20 Amper olması gerekmektedir.

Bu yazımda bu değerlerin nasıl hesaplandığına girerek yeni başlayanların kafasını karıştırmak istemiyorum. Şu an için bilmeniz gereken her pilin elektronik sigara için uygun olmadığıdır ve yanlış yapılan seçimler kötü sonuçlar doğurabilir.

Laptop vb. cihazlardan sökülen pillerin ortalama anlık sağlayabildiği akım gücü 5 amperdir ve daha 20 watta çıkmadan pilin sınırlarını zorlamış olursunuz. Eğer bir pile sağlayabildiği anlık akımdan çok yüklenirsek pil aşırı ısınmaya başlayacaktır ve gaz salımı gerçekleşecektir. Bu salım sırasında patlamalar dahi olabilir.


Samsung, LG ve Sony markalarının hangi pilleri elektronik sigara için uygundur?

Daha önce buradaki yazımda kısa bir şekil değinmiştim ama tekrar bir listesini yapmakta fayda var.

20 amperlik anlık akıma kadar uygun piller

Samsung 25R – 2500mAh – Artık standart haline gelmiş ve referans pil olarak görülmektedir.

Samsung 30Q – 3000mAh – 15A olarak satışa çıkmış fakat testler sonucunda 20 ampere kadar sorunsuz çalıştığı görülmüştür.

Sony VTC5 – 2600mAh – 20 ampere kadar çok başarılı ama piyasada gerçeğini bulmak bir o kadar zor

LG HE2 – 2500mAh – Başarılı bir 20A pil

LG HE4 – 2500mAh – bir başka VTC5 diyebiliriz

LG HG2 – 3000mAh – Hem 20A hem de yüksek kapasiteye sahip bir model

20 – 30 amper arası akım sağlayabilen piller

Sony VTC4 – 2100 mAh – 30 ampere kadar olan piller arasında standart haline gelmiş bir pil fakat VTC5 gibi gerçeğini bulmak zor

LG HB6 – 1500mAh – Düşük kapasiteye sahip ama tam bir performans pili

LG HB2 – 1500mAh – LG HB6 modelinin bir tık altı diyebiliriz

30 – 35 amper arası için yine LG HB6 ve HB2 modellerini kullanabilirsiniz.


Pilleri nereden satın alacağınızı merak ediyorsanız buradaki yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu liste Mooch tarafından oluşturulmuş olup, bütün piller kendisi tarafından tek tek test edilmiştir. Bunların dışında onlarca pil testi yapan Mooch bu listeyi oluştururken bir çok etkeni göz önünde bulundurarak sadece en iyi gördüklerini listelemiştir. Eğer yeni piller çıkaca olursa listeye zamanla tarafımdan eklenecektir.

Listeden de farkedeceğiniz üzere yüksek kapasiteye (mAh) sahip olup 20A üzerine çıkabilen bir pil henüz piyasada yok. Bu yüzden Efest gibi markalar 4000mAh veya 50A pil sattıklarını iddia ettikleri için tercih edilmemelidirler. Pil kapasitesi ve anlık sağlanabilen akım gördüğünüz üzere ters orantılı. Performans arttıkça kapasite düşer.

Bu listenin dışına çıkmamaya büyük bir özen gösterin hatta çıkmayın ve bir pil alırken kesinlikle araştırmadan almayın eğer sorularınız varsa bu başlık altında istediğinizi sorabilirsiniz.

Yüksek kapasiteli (mAh) pillerin şarj süreleri daha uzundur. Şahsen LG HG2 pilini tercih ediyorum.

Hangi pilleri almamız gerektiğinide öğrendiğimize göre artık pilleri nasıl kullanmalıyız, nasıl taşımalıyız veya nasıl şarj etmeliyiz sorularını cevaplayalım.


Pilleri cihazın içinde şarj edebilir miyim?

Her ne kadar firmalar pillerin cihazın içinde şarj edilebildiğini söylese de Mooch gibi uzmanlar bundan sakınmamız gerektiğini söylüyorlar, özellikle birden fazla pile sahip cihazlarda piller kesinlikle cihazın içinde şarj edilmemelidirler. Eğer piller cihazın içinde düzgün şarj edilmez ise sonuçları korkunç olabilir. Bir şarj cihazı beraberinde onlarca güvenlik önlemi alıyor veya en basiti pil dolduğu zaman şarj etmeyi kesiyor. Cihazın içinde şarj ederken yaşanan en büyük sorunlardan birisi pilin aşırı şarja maruz kalması ve yapısının bozulmasıdır.

Bir şarj aleti ve yedek pil almanız sizin için hem güvenli olacaktır hem de bir pil şarj olurken diğerini kullanma imkanı sağlayacaktır.

Özellikle facebook gruplarında paylaşılan videolarda veya fotoğraflarda cihazlarını şarj sırasında kullananları görüyorum. Eğer cihazınız dahili bir pile sahip değilse yada dahili pile sahip olup üretici firma tarafından kitapçığında bunu açıkça belirtmediyse bu işlemden uzak durun lütfen. 


Hangi şarj aletlerini kullanmalıyız?

Malesef pil konusunda olduğu gibi şarj aleti seçiminde de dikkatli olmamız gerekiyor. Çok fazla ayrıntıya girmeden güvenilir, test edilmiş şarj cihazlarından bir kaçını fiyatları ile listeleyeceğim.

XTAR VC4 – 27$

OPUS BT-C3100 – 44$

LiitoKala lii-500 – 29.69$

Nitecore i4 22$  veya ekranlı versiyonu olan Nitecore D4 30$

Nitecore i2 15$ veya ekranlı versiyonu olan Nitecore D2 20$

Şarj aletlerini nereden satın alacağınızı merak ediyorsanız buradaki yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz.


Pilleri nasıl taşımalıyız?

Bu yazıda sözünü ettiğimiz piller tamamen korumasız ve en ufak hatada zarar görebilecek pillerdir ve bu yüzden piller asla kutusuz veya korumasız çanta, cep gibi yerlerde taşınmamalıdır. Sosyal ağlarda cebinde cihazı patlayan insanları eminim hepiniz görmüşsünüzdür. Bunun en büyük sebebi pilin korumasız bir şekilde cepte taşınmasından kaynaklanmaktadır. Pilleri kutusunda taşısanız dahi bozuk para, anahtar gibi metal cisimlerin olduğu yerlerde taşımamaya özen gösteriniz.

Tek pil taşıma kılıfı – 1$

Plastik iki adet pil taşıma kutusu burada yaklaşık 1 dolar veya 4 adet pil taşıma kutusu ise sadece 1.5$

En pahalısı 1.5$ olan bir malzeme için lütfen kendinizi ve etrafınızdaki riske atmayın.


Pilin dış koruması zarar görmüş kullanmamda bir sakınca var mı?

Kılıfı zarar görmüş pilEğer pilin etrafını saran renkli kılıf zarar görmüş ise bu kılıf bir an önce değiştirilmelidir. Bu tür pillerdeki tek koruma etrafına sarılı olan kılıftır. Aşağıdaki adresten 50 adet koruma kılıfını çok uygun fiyata sipariş verebilirsiniz. Yakın zamanda bu kılıfın nasıl değiştirileceği hakkında ayrı bir yazı da yazacağım. Ama Youtube’da “how to rewrap a battery” diye aratarak bir çok video bulabilirsiniz.


İki veya üç pilli sahip cihaz kullanıyorum, dikkat edilmesi gereken şeyler nedir?

Tek pil ile çalışan cihazlarda dikkat etmemiz gerekenler yukarıda yazılanlar gibidir fakat birden fazla pil taşıyan modlarda dikkat edilmesi gereken başka bir unsur daha bulunmaktadır.


Joyetech Cuboid, WISMEC Reuleaux RX200 veya XCube II gibi cihazları kullananların bu ayrıntıya dikkat etmeleri gerekmektedir.

İki ve üç pilli bir cihaz kullanmadan önce pillerin aynı markaya, özelliklere ve kapasiteye sahip olduğundan emin olunuz. Piller aynı tarihte beraber alınmış ve hep beraber kullanılmış olması gerekiyor. Bu duruma ingilizce “Married Batteries” denmektedir. Bu pilleri canınız istediğinde tek pilli cihazınıza takarak kullanmayınız. İki veya duruma göre üç pilde hep aynı şekilde beraber kullanılmalıdır ve beraber şarj edilmelidirler. Bunu yapmamızdaki amaç ise pillerin tamamen aynı kapasitede ve aynı yaşta olmalarını sağlamaktır. Eğer birbirinden farklı iki pil takarsak ve bir pil diğerinden güçsüz veya daha erken biterse sonuçları çok kötü olacaktır. Birden fazla pile sahip cihazlar (pillerin seri halinde bağlı olduğu) iki pile aynı şekilde yüklenmektedir ve bu sebepten dolayı iki pilde tamamen aynı olmalıdırlar.

Şimdilik aklıma gelen önemli bilgiler bu kadar, eğer unuttuğum veya atladığım bir kısım varsa lütfen yorumlarda bildirmeyi unutmayın. Zamanla eksiklikler varsa başlığı güncelleyeceğim. Ayrıca bir başka yazımda paralel ile seri bağlanmış piller arasındaki farkları ve nasıl çalıştıkları hakkında bilgiler vereceğim. Eğer sorularınız varsa yorum kısmında sorabilirsiniz.