Geçtiğimiz sene elektronik sigara dünyası için bir dönüm noktası oldu diyebiliriz ve bunun bizim için en büyük getirilerinden biri hiç kuşkusuz sıcaklık kontrolüdür.

Bu yazımızda elektronik sigarada sıcaklık kontrolü nedir, nasıl çalışır ve nasıl kullanılmalı sorularına cevap vereceğiz.


Sıcaklık kontrolü nedir?

İlk defa Evolv DNA40 çipi ile karşımıza çıkan sıcaklık kontrolü ingilizce Temperature Control (TC) anlamına gelmektedir. Günümüzde çıkan yeni cihazların isimlerinde dikkat ederseniz, çoğu zaman TC kısaltması kullanılmaktadır.

Bu özellik sayesinde artık belirli teller için (Nikel, Titanyum, Paslanmaz Çelik vb.) telin hangi sıcaklığa kadar çıkabileceğini ayarlayabilmek mümkün. Şu an için 100 derece ile 310 derece arasında damak tadınıza göre seçim yapabiliyoruz.


Sıcaklık kontrolünün faydaları neler?

Bu özellik sadece istediğimiz sıcaklığı ayarlamakla kalmıyor ve Dry Hit dediğimiz elektronik sigara içenlerin korkulu rüyasını tarihe karıştırıyor. Eğer tankımızda yeterince likit bulunmuyor ve pamuk kuruduysa pamuğu yakmamızı ve yanmış pamuk dumanını içimize çekmemize engel oluyor.

Aynı zamanda stabil ve tutarlı bir içim keyfi yaşamamızı sağlıyor. Normalde cihazımızın düğmesine bastığımız andan itibaren bırakana kadar buharın ve telin sıcaklığı devamlı artmaktadır. TC kullanırken ise her zaman aynı sıcaklıkta aynı oranda bir içim sağlanabiliyor. Damak tadımıza göre istediğimiz zaman sıcaklığı ayarlabiliyoruz.


Sıcaklık kontrolü nasıl çalışır?

Sıcaklık kontrolü tellerin ısındıkça değişen rezistansını ölçerek çalışmaktadır. Her telin farklı bir ısı katsayısı bulunmaktadır ve bu katsayılar sayesinde telin ne kadar ısındığını anlaşılmaktadır.

Bu sebepten dolayı her tel TC için uygun değildir, çünkü katsayıları çok düşük olan tellerdeki (Kanthal, NiChrome vb.) değişikliği hesaplamak 510 bağlantısına sahip cihazlarda malesef henüz mümkün değildir.


Örnek vermek gerekirse;

Ni200 (Nikel) telinin katsayısı 600’dür (0.00600). Bu katsayı sayesinde her 100 derece artışta telin rezistansı %60 değiştiği hesaplanır ve buna göre sıcaklık tespit edilerek ayarlanır.

Titanyum telinin katsayısı 350’dir (0.00350) ve her 100 derece artışında telin rezistansı %35 değişmektedir.

Bir telin ısı katsayısı ne kadar yüksekse sıcaklığı ölçmek o kadar kolaydır.

Bu yüzden TC modunda elektronik sigara kullanırken ekrandaki ohm değeri sürekli olarak değişmektedir ve olması gerekende budur.


Sıcaklık kontrolü nasıl kullanılmalı?

Sıcaklık kontrolünde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur cihazın kullanılan tele uygun olan ayarda kullanılmasıdır. Nikel tel Nikel, Titanyum tel Titanyum ve SS (Paslanmaz çelik) kendi ayarında kullanılmalıdır.

Bu ayarlar genellikle Temp Ni, Temp Ti veya Temp SS olarak kısaltılmıştır.

Bir diğer önemli unsur ise rezistans kilidi dediğimiz, coilin oda sıcaklığında sahip olduğu rezistansı cihaza tanıtmaktır. Bu değeri referans olarak alan cihaz, telin değişen rezistansından sıcaklığı ölçebilmektedir. Eğer ohm değeri ilk kullanımda sabitlenmez yani kilitlenmez ise sıcaklık kontrolü beklendiği gibi çalışmayacaktır.


Özellikle Nikel ve Titanyum gibi teller yanlış ayarlarda kullanılırsa sağlık açısından çok zararlıdır. Bu yüzden sadece paslanmaz çelik kullanmanızı öneriyorum. Paslanmaz çelik hem TC ile hem de Power modunda (sadece Watt ayarının yapıldığı ayarda) kullanılabilir.

Elektronik sigaram “Protection” uyarısı veriyor ne yapmalıyım?

Eğer cihazınız bu uyarıyı veriyorsa içiniz rahat olsun, cihazınız olması gerektiği gibi çalışıyor demektir. Protection uyarısı ekranda ayarladığınız sıcaklık değerine ulaşıldığı zaman o değeri koruyabilmek için coile verilen gücü ayarlamaktadır ve bu sayede istenilen sıcaklığı korumaktadır. Yine de korumanın devreye girme süresini uzatmak istiyorsanız watt değerini düşürebilirsiniz.

Neden cihazım sürekli Watt veya Power moduna dönüyor?

Özellikle yeni başlayanların sürekli karşılaştığı bu durum genellikle Power veya Wattage ayarında kullanılması gereken Kanthal (FeCrAl) veya NiChrome tellere sahip coiller veya sarımlar kullanılırken gerçekleşmektedir. Yukarıda yazıldığı üzere elektronik sigaralar sıcaklık kontrolünü ısınan telin değişen rezistansı ile hesaplamaktadır ve Nikel, Titanyum veya Paslanmaz Çelik (SS) dışında kullanınan tellerin ısınınca rezistansı bu tellere göre neredeyse hiç değişmediği için sıcaklık kontrolü yapılamıyor ve sonuç olarak cihazınız rezistansın değişmediğini farkettiği zaman otomatik olarak Watt ayarına dönüş yapmaktadır. Her zaman yeni bir coil kullandığınız zaman üzerinde yazanlara dikkat ediniz, eğer üzerinde Ni, Ti veya SS gibi kısaltmalar bulunuyorsa bu coillere uygun ayarda kullanınız. Eğer üzerinde sadece ohm değeri yazıyorsa büyük ihtimalle sıcaklık kontrolü için yapılmamıştır ve Watt modunda kullanılır. SS yani paslanmaz çelik ile üretilmiş coiller hem sıcaklık kontrolü hem de normal watt ayarında kullanılabilir.